Podróże Kormorana Rauchbock

Podróże Kormorana Rauchbock

Alkohol
6,5%
Blg
16,5°
Temp. podawania
10 - 13 °C
Podawać w
NonicNonic
LagerLager
Dostępne w sprzedaży
Opis producenta

DZIENNIK PODRÓŻNIKA, dzień 35. „Wczoraj Kelheim, jutro odlot do USA. Ostatni dzień w Bawarii, ostatni, szybki trekking wśród ziołowych zapachów przydomowych chmielników i dymu jesiennych ognisk. Po drodze na północ zatrzymałem się w Bambergu. Geyerswörthsteg... widok na Stary Rausz. Tu nogi dały o sobie znać. Na szyldzie jednej z piwiarni zobaczyłem kuternogę... zupełnie jak ja teraz ;-). Wszedłem bez wahania. Zamówiłem posiłek i duże piwo (...) Bursztynowo-miedziana barwa przypomniała bukowy las. Czapa kremowej piany jak szczyty gór. W smaku piwa czuć było zbożowość, pełnię, lekką karmelowość i ziemistość. Aromat to mieszanka drzewnego dymu, skórki chleba i delikatnej nuty ziołowych niemieckich chmieli. „Zamykacie piękno regionu w piwie i raczycie nim strudzonych wędrowców” – zażartowałem. „O tak, przyroda i nasze piwo to powody do dumy. Każdej jesieni łączymy je w wędzonym koźlaku” – z uśmiechem odparła kelnerka w regionalnym, bawarskim stroju.”

Koźlak wędzony (Rauchbock) to specjalność i piwny rarytas kojarzony jednoznacznie z okolicami Bambergu. To mocne piwo dolnej fermentacji o miedzianej lub bursztynowej barwie i trwałej białej lub kremowej pianie. Smak piwa to pełnia smaków zbożowych, chlebowych z posmakiem nut karmelowych. Sowity dodatek wędzonego słodu nadaje mu nieco ziemisty, dymny posmak z drzewną nutą. Aromat piwa to mieszanka dymu, aromatu chlebowej skórki, karmelu i delikatnej ziołowej nuty europejskich chmieli.


Dodaj swoją opinię