Baza piw

Baza piw zawiera wszystkie piwa znajdujące się w serwisie, posortowane według popularności. Jeżeli szukasz konkretnego stylu lub producenta, pomogą ci w tym filtry, które znajdziesz po lewej stronie. Natomiast jeżeli nie masz jeszcze pomysłu jakie piwo wybrać, rzuć okiem na nasz ranking piw.

3,15/51 039 głosów

Żubr

Alk.: 6,0% Blg: 12,0° IBU: 16 EBC: 12
2,52/51 019 głosów
2,46/5351 głosów

Tyskie Klasyczne

Alk.: 5,0% Blg: 11,0° IBU: 15 EBC: 10
2,43/5323 głosy

Lech

Alk.: 5,2% Blg: 11,1° IBU: 16 EBC: 7
1,31/5313 głosów
1,43/5277 głosów
2,42/5262 głosy
2,09/5230 głosów

Królewskie

Alk.: 5,8% Blg: 12,0°
0,89/5228 głosów
2,26/5224 głosy
1,33/5214 głosów

Leżajsk Pełne

Alk.: 5,5% Blg: 12,0° EBC: 4
1,12/5190 głosów
2,64/5126 głosów
2,31/5114 głosów

Kormoran Jasny

Alk.: 4,9% Blg: 12,5°
2,64/5107 głosów

Specjal

Alk.: 6,0% Blg: 12,5°
2,40/5100 głosów
1,29/576 głosów

Plon Niebieski

Alk.: 6,2% Blg: 16,0° IBU: 50
2,39/562 głosy
<123
Jak wybrać dobre piwo?

Patrząc przez pryzmat gustów pojęcie "dobre piwo" może wydawać się względne, jednak istnieje zbiór pewnych cech, które definiują czy piwo jest dobre pod względem technicznym, oraz czy wpisuje się w ramy stylu, w którym zostało uwarzone. Dzięki temu nawet jeżeli jakieś piwo nam nie smakuje jesteśmy w stanie je ocenić i skategoryzować.

Podczas oceniania piwa należy skupić się przede wszystkim na jego wyglądzie, smaku oraz aromacie. W pierwszej kolejności zwracamy uwagę na pianę - dobre piwo charakteryzuję się drobnopęcherzykową pianą oblepiającą szklankę. W piwie marnej jakości piana będzie rzadka i szybko opadnie pozostawiając nieciekawy nalot na szkle. Kolejnym etapem oceny piwa jest określenie jego barwy, można to zrobić przy pomocy skali EBC, lub SRM, ma to znaczenie w przypadku sprawdzania poprawności stylu.

Zanim zaczniemy spożywać piwo warto je powąchać i zwrócić uwagę czy nie wyczuwamy nieporządnych aromatów chemicznych lub metalicznych, takie zapachy zazwyczaj świadczą o wadzie produkcyjnej piwa. Ostatni etap to ocena smaku piwa i uczucia jakie pozostawia w ustach. Dobre piwo powinno być zbalansowane - nuty smakowe chmielu i słodu powinny być wyczuwalne w różnych proporcjach w zależności od stylu piwa. Ponadto w większości stylów alkohol nie powinien być zbyt mocno wyczuwalny. Warto też zwrócić uwagę na wysycenie, które nie powinno być zbyt duże, aby nie maskować pozostałych składowych smaku.