Baza piw

Baza piw zawiera wszystkie piwa znajdujące się w serwisie, posortowane według popularności. Jeżeli szukasz konkretnego stylu lub producenta, pomogą ci w tym filtry, które znajdziesz po lewej stronie. Natomiast jeżeli nie masz jeszcze pomysłu jakie piwo wybrać, rzuć okiem na nasz ranking piw.

3,84/5355 głosów

Żubr

Alk.: 6,0% Blg: 12,0° IBU: 16 EBC: 12
2,70/5316 głosów

Lech

Alk.: 5,2% Blg: 11,1° IBU: 16 EBC: 7
1,12/5280 głosów
2,41/5275 głosów
1,27/5251 głosów
2,39/5228 głosów

Tyskie Klasyczne

Alk.: 5,0% Blg: 11,0° IBU: 15 EBC: 10
3,26/5220 głosów
2,05/5211 głosów

Królewskie

Alk.: 5,8% Blg: 12,0°
0,83/5209 głosów
2,27/5196 głosów
1,26/5191 głosów

Leżajsk Pełne

Alk.: 5,5% Blg: 12,0° EBC: 4
1,11/5181 głosów
2,07/580 głosów

Kormoran Jasny

Alk.: 4,9% Blg: 12,5°
3,40/574 głosy

Specjal

Alk.: 6,0% Blg: 12,5°
2,44/573 głosy
2,11/571 głosów
0,93/566 głosów
3,36/552 głosy
1,81/550 głosów
<123
Jak wybrać dobre piwo?

Patrząc przez pryzmat gustów pojęcie "dobre piwo" może wydawać się względne, jednak istnieje zbiór pewnych cech, które definiują czy piwo jest dobre pod względem technicznym, oraz czy wpisuje się w ramy stylu, w którym zostało uwarzone. Dzięki temu nawet jeżeli jakieś piwo nam nie smakuje jesteśmy w stanie je ocenić i skategoryzować.

Podczas oceniania piwa należy skupić się przede wszystkim na jego wyglądzie, smaku oraz aromacie. W pierwszej kolejności zwracamy uwagę na pianę - dobre piwo charakteryzuję się drobnopęcherzykową pianą oblepiającą szklankę. W piwie marnej jakości piana będzie rzadka i szybko opadnie pozostawiając nieciekawy nalot na szkle. Kolejnym etapem oceny piwa jest określenie jego barwy, można to zrobić przy pomocy skali EBC, lub SRM, ma to znaczenie w przypadku sprawdzania poprawności stylu.

Zanim zaczniemy spożywać piwo warto je powąchać i zwrócić uwagę czy nie wyczuwamy nieporządnych aromatów chemicznych lub metalicznych, takie zapachy zazwyczaj świadczą o wadzie produkcyjnej piwa. Ostatni etap to ocena smaku piwa i uczucia jakie pozostawia w ustach. Dobre piwo powinno być zbalansowane - nuty smakowe chmielu i słodu powinny być wyczuwalne w różnych proporcjach w zależności od stylu piwa. Ponadto w większości stylów alkohol nie powinien być zbyt mocno wyczuwalny. Warto też zwrócić uwagę na wysycenie, które nie powinno być zbyt duże, aby nie maskować pozostałych składowych smaku.