Baza piw

Baza piw zawiera wszystkie piwa znajdujące się w serwisie, posortowane według popularności. Jeżeli szukasz konkretnego stylu lub producenta, pomogą ci w tym filtry, które znajdziesz po lewej stronie. Natomiast jeżeli nie masz jeszcze pomysłu jakie piwo wybrać, rzuć okiem na nasz ranking piw.

3,38/5638 głosów

Żubr

Alk.: 6,0% Blg: 12,0° IBU: 16 EBC: 12
2,90/5549 głosów

Atak Chmielu

Alk.: 6,1% Blg: 15,1° IBU: 58
2,97/5413 głosów
2,93/5351 głosów

Rowing Jack

Alk.: 6,2% Blg: 16,0° IBU: 80 EBC: 20
2,91/5321 głosów
2,65/5307 głosów

Lech

Alk.: 5,2% Blg: 11,1° IBU: 16 EBC: 7
1,27/5303 głosy
2,89/5291 głosów

Tyskie Klasyczne

Alk.: 5,0% Blg: 11,0° IBU: 15 EBC: 10
2,75/5272 głosy
1,38/5269 głosów
2,18/5262 głosy

Miłosław Pilzner

Alk.: 5,4% Blg: 12,5° IBU: 15 EBC: 6
2,73/5249 głosów
2,87/5246 głosów
2,90/5244 głosy
1,93/5239 głosów
2,46/5239 głosów

Oto Mata IPA

Alk.: 5,2% Blg: 14,0° IBU: 56 EBC: 4
2,88/5238 głosów
Jak wybrać dobre piwo?

Patrząc przez pryzmat gustów pojęcie "dobre piwo" może wydawać się względne, jednak istnieje zbiór pewnych cech, które definiują czy piwo jest dobre pod względem technicznym, oraz czy wpisuje się w ramy stylu, w którym zostało uwarzone. Dzięki temu nawet jeżeli jakieś piwo nam nie smakuje jesteśmy w stanie je ocenić i skategoryzować.

Podczas oceniania piwa należy skupić się przede wszystkim na jego wyglądzie, smaku oraz aromacie. W pierwszej kolejności zwracamy uwagę na pianę - dobre piwo charakteryzuję się drobnopęcherzykową pianą oblepiającą szklankę. W piwie marnej jakości piana będzie rzadka i szybko opadnie pozostawiając nieciekawy nalot na szkle. Kolejnym etapem oceny piwa jest określenie jego barwy, można to zrobić przy pomocy skali EBC, lub SRM, ma to znaczenie w przypadku sprawdzania poprawności stylu.

Zanim zaczniemy spożywać piwo warto je powąchać i zwrócić uwagę czy nie wyczuwamy nieporządnych aromatów chemicznych lub metalicznych, takie zapachy zazwyczaj świadczą o wadzie produkcyjnej piwa. Ostatni etap to ocena smaku piwa i uczucia jakie pozostawia w ustach. Dobre piwo powinno być zbalansowane - nuty smakowe chmielu i słodu powinny być wyczuwalne w różnych proporcjach w zależności od stylu piwa. Ponadto w większości stylów alkohol nie powinien być zbyt mocno wyczuwalny. Warto też zwrócić uwagę na wysycenie, które nie powinno być zbyt duże, aby nie maskować pozostałych składowych smaku.